Wie bakt er?

Hallo! Ik ben Petra en ik ben de bakker achter OhSoLoafly.

Naast mijn werk als Cakedesigner en bruidstaart specialist ben ik al heel lang geïnteresseerd in het bakken van Brood.  Uiteraard bakte ik wel af en toe, maar aan een verdieping kwam ik helaas niet toe…

De tijd ontbrak… Echter gedurende de COVID-19 Crisis kwam met het nadeel van geen opdrachten nu heel veel tijd beschikbaar die ik dankbaar heb opgevuld door me volledig onder te dompelen in  BROOD.  Ik kwam erachter dat ik het bakken van Brood met zuurdesem vele malen leuker, uitdagender en vooral ook lekkerder vond dat het bakken met gedroogde gist. 

De smaak van zuurdesem brood is zoveel lekkerder, rijker en zoveel eerlijker. Geen toevoegingen, behalve dan natuurlijke. Tot een paar jaar geleden niet eens wist wat zuurdesem was! Ik begon mijn eerste zuurdesembrood te maken nadat ik had ontdekt dat de conventionele manier waarop brood tegenwoordig wordt gemaakt, resulteert in een broodproduct dat niet alleen een lage voedingswaarde heeft, maar ook potentieel nadelige gevolgen voor de gezondheid heeft. Brood daarentegen dat is gemaakt met behulp van natuurlijke fermentatie, zoals onze voorouders dat al ongeveer 6000 jaar deden, transformeert eenvoudige ingrediënten in iets dat niet alleen heerlijk, maar ook zeer voedzaam is: zuurdesem.

Toen ik eenmaal mijn eerste zuurdesembrood proefde, was ik meteen verslaafd, niet alleen omdat ik wist dat het voedzaam was, maar het was een wereld apart van het product dat ik had leren kennen als ‘brood’. Het had een heel andere geur, andere textuur en een veel interessantere en complexere smaak. Het was verslavend.

Meel,  Water en een beetje zout….  Dat is alles wat je nodig hebt om de meest heerlijke , geurige broden te bakken… 

Het is enorm fijn om te zien dat er momenteel een groeiende beweging is van kleine ambachtelijke bakkers die de oude wereld van het bakken van brood doen herleven.

Ik bak dit fantastische brood puur hobbymatig, maar vind het leuk om erover te vertellen. Ik heb een pagina op Instagram waar af en toe baksels van mij kunt vinden. Ohsoloafly

De industrialisatie van het produceren van voedsel heeft onze connectie met voedsel en met de mensen die het produceren volledig veranderd. De kleine bakkerijen helpen niet alleen hun gemeenschappen bewust te maken van de voordelen van “slow-bread”, maar helpen sommige van deze connecties weer op te bouwen.

Vanaf het moment dat ik een hap uit mijn allereerste brood nam, veranderde zuurdesem mijn leven. Sindsdien word ik elke ochtend wakker en kijk ik uit naar mijn boterham voor het ontbijt .

Petra xx